Čakovec Airshow 2017

70. godišnjica aerokluba Međimurje

Prošlo je gotovo godina dana od kad je mala ali vrijedna ekipa s “livade” (kako od milja nazivamo aerodrom Čakovec/Pribislavec – udomaćen izraz je zapravo “gmajna”, ali u ovom tekstu ćemo se pokušati držati standardnog hrvatskog jezika) realizirala povratnički (nakon gotovo deset godina apstinencije) aeromiting pod nazivom “Čakovec Airshow 2017”.

Dojmovi su se odavno slegli, a krv, znoj i suze smo zaboravili ili prerasli, međutim ponos i zadovoljstvo obavljenim poslom još dugo neće izblijediti. Bez lažne skromnosti, s vrlo ograničenim sredstvima, oslanjajući se na vlastito članstvo, pomoć lokalne zajednice i ljudstva prijateljskih Udruga (kojima smo od srca zahvalni), odradili smo zračnu predstavu sezone čime smo značajno podigli standarde i buduća očekivanja posjetitelja.

Uvod u program izveli su “domaći” dečki slobodnoletećim zmajem i elegantnim nastupom jedrilice Pilatus B4, čiju tišinu su uskoro pred 18.000 gledatelja zamijenili piloti zvučnih imena i još bučnijih zrakoplova demonstrirali su krajnje granice svojih letjelica i vlastitih pilotskih vještina.

Vratolomije i nadmetanje čak tri akrobatska zrakoplova (2x Extra 300 i MXS) U režiji ekipe Red Bull, Petera Besenyeia i Zoltana Vereša) na trenutke su nas zaista ostavljali bez daha.

Za buku su se pobrinuli borbeni zrakoplovi JAS-39 Grippen (Madžarsko ratno zraloplovstvo), MiG-21 (HRZ, takozvana, moramo napomenuti, svjetski poznata “Kockica”), te Galeb G2. Da s MUP-om nema šale vješto sam nam demonstrirali u helikopteru Eurocopter EC135, a užarenu atmosferu na “gmajni” pokušao je ugasiti Canadair CL415.

Krajnju preciznost i usklađenost grupnog akrobatskog letenja u Pilatusima PC-6 pokazali su nam “Krila Oluje”, čijim je nastupom i završio program Čakovec Airshow-a 2017, taman pred nevrijeme koje kao da je čekalo do zadnjeg te nam dozvolilo teatralan razlaz i expresno pospremanje zrakoplova u hangare prije prvih kapi kiše.

Posebnost Čakovec Airhsow-a 2017 bili su RC modeli, koji su detaljima i bukom turbina zaista ličili na njihove “velike” originale.

Čakovec Airshow 2017 – Highlights

Nakon dugih devet godina, 2017. godine Aeroklub Međimurje ponovno je organizirao aeromiting kojeg je u dva dana posjetilo gotovo 25000 posjetitelja. Prošla godina je posebna i po tome što je aeroklub obilježio i svoju 70. obljetnicu postojanja

Foto galerija

Sve fotografije na ovoj stranici objavljene su uz pismeno odobrenje autora/vlasnika. Autorska prava na fotografije polažu njihovi autori.